top of page
Το βάψιμο των αυγών
Καλαθάκια των Βαγιών

 Τα "Λαζαράκια" είναι αυτοσχέδιες κούκλες που κατασκευάζονται από τα παιδιά για να τις κρατούν όταν λένε τα κάλαντα του Λαζάρου.Τοποθετούν δυο ξύλα σταυρωτά και τα ντύνουν με κάποιο μωρουδιακό ρούχο.

Λαζαράκια

Τα καλαθάκια στολίζονται από κορίτσια με διάφορα λουλούδια της Άνοιξης και τα κρατούν για τα κάλαντα των Βαΐων.Παλιότερα εκεί τοποθετούσαν τα αυγά που τους έδιναν οι νοικοκυρές από τα σπίτια στα οποία τραγουδούσαν τα κάλαντα.

    Τα αυγά τα βάφουν τη Μ.Πέμπτη.Κόκκινα αυγά βάφουν όλα τα σπίτια εκτός από αυτά που πενθούν.Το πρώτο αυγό,λένε ,έχει θαυμαστές ιδιότητες και το βάζουν στο εικονοστάσι.Είναι της Παναγίας.Μ΄αυτό σταυρώνουν τα παιδιά όταν είναι άρρωστα και για να διώξουν το κακό.Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού.(Λαογραφικό ημερολόγιο ημερολόγιο,Αθήνα 1985)

Τον Επιτάφιο στολίζουν γυναίκες και κορίτσια μετά το πέρας της Ακολουθίας της Μ.Πέμπτης.Μάλιστα ξενυχτούν όπως κάνουν και για κάποιο νεκρό του περίγυρού τους.

Κάλαντα

 

Είναι χαρούμενα παραδοσιακά ή αστικά τραγούδια που τραγουδιώνται παραμονή μεγάλων εορτών από παιδιά ή μεγάλους και σκοπό έχουν να κάνουν γνωστή τη γιορτή από την προηγούμενη.Συνήθως εντάσσουν το θρησκευτικό γεγονός στην καθημερινότητα και καταλήγουν πάντα σε ευχές για τους ενοίκους του σπιτιού.

Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας έχουμε και διαφορετικά κάλαντα.

Στόλισμα Επιταφίου
Τα Εγκώμια

Με την ονομασία εγκώμια επιταφίου αναφέρονται στη Βυζαντινή υμνολογία-υμνογραφία ειδικά τροπάρια κατά τον Όρθρο του Μ.Σαββάτου.Κατά την τελετουργία ψάλλονται το βράδυ της Μ.Παρασκευής ,εντός των Ναών,λίγο πρίν την εκφορά του Επιταφίου.

Περισσότερα πατήστε εδώ.

 

 

Κάλαντα των Βαΐων

Βρείτε το ιστολόγιο του σεναρίου

Κάλαντα του Λαζάρου
Βρείτε το ιστολόγιο του σεναρίου

Αγιογραφία

Είναι η τέχνη απεικόνησης ιερών προσώπων ή θρησκευτικών σκηνών.

Είναι η ζωγραφική παράσταση θρησκευτικών θεμάτων.

Η αγιογραφία αντλεί τα θέματά της από τη ζωή και τη δράση προσώπων που αγιοποιήθηκαν από την Εκκλησία.

Για περισσότερα πατήστε εδώ.

 

 

 

Βυζαντινή μουσική

Είναι η εξέλιξη και καλλιέργεια της αρχαίας ελληνικής μουσικής και πήρε το όνομά της από την περιοχή του Βυζαντίου που είναι η πρώτη ονομασία της πρωτεύουσας της νέας αυτοκρατορίας κατά τον Κων/νο Παπαρρηγόπουλο.

Για περισσότερα πατήστε εδώ.

bottom of page